Op donderdag 14 juli 2022 verdedigde Youri met succes zijn proefschrift: Alexithymia in Borderline Personality Pathology: From theory to a biosensor application. 

Youri onderzocht op welke manier alexithymie een rol speelt bij mensen met borderline persoonlijkheidsproblematiek (BPS). Mensen met alexithymie hebben moeite met het herkennen en benoemen van hun emoties. Bij BPS heeft iemand moeite om zijn emoties in goede banen te leiden. Emoties worden vaak pas opgemerkt als ze heel sterk zijn en de persoon overspoelen. Uit zijn onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen alexithymie en BPS. Samen met andere onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelde Derks de biosensor app  ‘Sense-it’ als nieuwe vorm van behandeling voor alexithymie.

Dr. Youri Derks (1982) werkt als gezondheidszorgpsycholoog in opleiding tot specialist, senior onderzoeker en strategisch beleidsprofessional bij GGNet. Daarnaast is hij docent klinische psychologie en onderzoeker aan de Universiteit Twente (Sectie Psychologie, Gezondheid en Technologie). Zijn klinische behandelwerkzaamheden richten zich in het bijzonder op de doelgroepen ernstige persoonlijkheidsstoornissen en complexe PTSS. Als één van de bedenkers van de Sense-it app, neemt hij deel aan het Sense-it consortium met clinici en onderzoekers van verschillende instellingen en universiteiten. In zijn diepste dromen bereidt hij zich voor op het vertellen over Sense-it in tv-interviews… (zie de videolink naar een moment in de verdediging van zijn proefschrift).