Trainer Ronald Huttinga speaking: belang van- en ervaring met de Sense-it app

Als begeleider of professional binnen de sector zorg en welzijn ben je zelf het belangrijkste instrument. In contact met cliënten is de basis goede kennis van je eigen reactie op spanning en goede afstemming hierop. Om als begeleider veiligheid te kunnen bieden is het belangrijk om goed zicht je hebben op je eigen stressreactie. De Sense-it app is een veelbelovend middel om zorgprofessionals te helpen met stress bij zichzelf eerder te herkennen. Hoe eerder je stress bij jezelf kunt herkennen, hoe makkelijker het is om bij te sturen.

Als veerkrachttrainer voor medewerkers in de zorg ben ik, Ronald Huttinga, veel bezig met signaleren van vroege signalen van stress en manieren om dit te reguleren. Zelf mocht ik de Sense-it app een aantal weken proberen. Een van de dingen die ik eerder heb geleerd is dat je in rust vaak veel betere beslissingen maakt. Hier heeft de Sense-it app mij zeker bij geholpen.

Ik heb de Sense-it app ervaren als een hele mooie aanvulling op het bewustzijn van mijn eigen stresssignalen. Een van mijn triggers voor stress is wanneer er veel tegelijk op me afkomt. Normaal heb ik dan de neiging om snel in de ‘actiestand’ te schieten, wat de spanning alleen maar hoger maakt. Door de cues afkomstig van de Sense-it app, leerde ik even stil te staan en eerst even te focussen op mijn eigen herstel. Om vervolgens in rust de prioriteiten te bepalen en daarna pas in actie te gaan. Dit draagt bij aan het bewaren van de rust in stressvolle situaties, en leidde bij mij tot betere keuzes in dit soort situaties.

Zelf heb ik 20 jaar gewerkt in de zorgsector, en ik heb aan den lijve ervaren hoeveel invloed je eigen spanning heeft op de interactie met je cliënten. Daar kan een dergelijk hulpmiddel je veel inzicht in geven en een belangrijke bijdrage aan leveren.

Door Ronald Huttinga, trainer in veerkracht voor medewerkers in zorg en welzijn

 

Mindspace onderzoek

In lijn met bovenstaand stukje tekst van Ronald, kan worden gesteld dat de laatste jaren in toenemende mate aandacht is voor traumasensitieve zorg binnen de jeugdhulp. Belangrijk binnen traumasensitieve zorg is het uitgangspunt dat het welbevinden van professionals van grote invloed is op het welbevinden van jongeren. Professionals zich veilig voelen, om jongeren zich veilig te laten voelen.

In het najaar van 2023 is daarom onderzoek gedaan met de Sense-it app bij professionals in de gesloten jeugdzorg. Op verschillende plekken in Nederland (o.a. bij Pluryn, Almata, Levvel en Xonar) zijn begeleiders en behandelaren van jongeren met uiteenlopende (complexe) problematiek bezig geweest met het leren herkennen van eigen spanningssymptomen. Professionals hebben de Sense-it app een aantal weken gedragen. Het doel van het herkennen van eigen spanningssymptomen was bewustwording en zelfregulatie van de spanningsopbouw, waardoor professionals worden ondersteund in de complexe praktijk waarin zij werkzaam zijn. Door bewustwording van eigen spanning, zijn professionals namelijk in staat om een constructievere, de-escalerende houding naar jongeren aan te nemen, wat bijdraagt aan goede hulpverlening. Binnen dit project, het Mindspace project, wordt psycho-educatie voor professionals ontwikkeld, gericht op het bewust worden en reguleren van spanningen in de context van het werk. Huidig onderzoek is een initiatief van Pluryn, Garage2020 en Almata. De onderzoeksresultaten worden later gepubliceerd.

Door Lisanne Smulders.