Een interview met een van de breinen achter de Sense-it app, Youri Derks!

In één zin: wat is de Sense-it app?
Sense-it is een biosensor app voor smartwatches (en smartphones) voor mensen met die moeite hebben om veranderingen in eigen emotionele spanning te herkennen.

Voor wie is de Sense-it app bedoeld?
De app werd in eerste instantie ontwikkeld voor en door mensen met borderline persoonlijkheidsproblematiek, die daarnaast veel moeite hebben met het op tijd waarnemen van (veranderingen in) eigen emoties. Dat laatste wordt ook wel ‘alexithymie’ genoemd. Omdat veel meer mensen in de GGz moeite hebben met het op tijd opmerken van hun emoties, wordt de app nu ook onderzocht bij patiënten met andere soorten problematiek (zoals impulsregulatieproblemen en/of autisme).

Hoe ben je op het idee gekomen om de Sense-it app te ontwikkelen?
In de behandeling van mensen met (zeer) ernstige emotieregulatieproblemen werkten we al langere tijd met een intensieve training (de VERS) waarin mensen oefenen met het leren herkennen van oplopende emotionele spanning. Belangrijk onderdeel van die training was het ‘pannetjesmodel’, waarin iemand de opbouw van spanning beschrijft van ‘pannetje 1’ (koud water, dus geen ervaren spanning, rust) tot ‘pannetje 5’ (‘overkoken’). Ondanks dat de training goed in elkaar stak, hoorde ik aan het einde ervan toch nog (te) vaak van deelnemers: “ik heb alleen pannetje 2 en 5. Die andere heb ik niet”. Omdat ik beredeneerde dat emotionele spanning, net als de temperatuur van water, niet van  ‘20’ naar ‘100’ kan gaan zonder eerst ook 40, 65, 74, etc. te zijn geweest, concludeerde ik dat hun ‘emotie-thermometer’ het liet afweten: de opbouw in emotie was er wel, maar kon door hen niet worden herkend. Anderen, waaronder ik en mijn collega’s, zagen ook vaak wel hoe de spanning bij ze kon oplopen van moment tot moment. Alleen, daar heb je als patiënt weinig aan buiten therapie, als de spanning voor jou weer ongemerkt aan het oplopen is. En daarop terugkijken met dat pannetjesmodel hielp sommigen dus wel, maar anderen niet zo. Toen ontstond het idee voor Sense-it: wat als we nu eens draagbare biosensoren zouden kunnen inzetten om iemand op elk moment van de dag, op elke plek feedback te kunnen geven over veranderingen in emotionele spanning?

Wat zijn redenen om de Sense-it app te gebruiken?
De Sense-it app ondersteunt gebruikers bij het (eerder) leren opmerken van veranderingen in emotionele spanning, waardoor deze mensen eerder kunnen handelen om ontregeling te voorkomen. De app geeft een overzicht van alle veranderingen door de dag heen. Ook kun je zelf aantekeningen maken bij veranderingen. Het overzicht en je aantekeningen kan je, als je dat wilt, ook delen met bijvoorbeeld je behandelaar. Zo kun je het actief gebruiken in je behandeling. De app is hoge mate aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker en de context waarbinnen de app wordt ingezet. Het is ook echt nieuw soort behandelinterventie: anders dan psychotherapie en ondersteunende medicamenteuze behandeling (‘praten en pillen’). Het is daarmee geen wondermiddel dat voor iedereen zal werken, maar het kan als toevoeging wellicht een nieuwe ingang creëren richting verbetering.