De afgelopen jaren is binnen ambulante teams van Inforsa onderzoek uitgevoerd naar biocueing als aanvulling op de reguliere agressieregulatiebehandeling (AR op Maat). In totaal hebben 35 cliënten de Sense-it app uitgetest. Met behulp van dagelijkse vragen over boosheid en agressief gedrag (single case experimental designs, SCEDs) en meer uitgebreide vragenlijsten en kwalitatieve interviews op verschillende meetmomenten werd de haalbaarheid en effectiviteit in kaart gebracht.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Sense-it app, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, als een haalbare en bruikbare aanvullende interventie kan worden gezien. De meerderheid van de cliënten gaf in interviews aan dat het gebruik van de Sense-it app hen meer inzicht in lichamelijke spanningssignalen had opgeleverd. Bijna de helft van de deelnemers voelde zich door de app ondersteund in het reguleren van hun emoties. Uit de kwantitatieve gegevens kwam dit echter niet naar voren. Wel kwamen uit deze gegevens eerste aanwijzingen naar voren die wijzen op een positief effect van de combinatie van behandeling en app op het verminderen van agressief gedrag.

Om de effectiviteit van de interventie vast te stellen is meer onderzoek nodig. Zowel binnen als buiten Inforsa wordt nagedacht over nieuw onderzoek naar de inzet en implementatie van biocueing binnen de forensische zorg.

Klik hier voor meer informatie.

Door Annemieke ter Harmsel.