Draagbare technologie met biosensoren (slimme horloges, pleister, kleding) biedt unieke mogelijkheden om cliënten en medewerkers te ondersteunen om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Zowel bij de zelfredzaamheid en behandeling van cliënten als de veerkracht en vitaliteit van de medewerkers kunnen biosensoren een ondersteunende rol spelen. Door biosensoren te integreren in de behandeling sluit deze beter aan bij de individuele cliënt. Daarnaast kunnen vanuit HRM medewerkers op individueel niveau meer ondersteund worden bij het vergroten van de weerbaarheid en vitaliteit. Meer informatie over de inzet van biosensoren binnen de Borg kunt u hier vinden.

Het gebruik van draagbare biosensor-apparaten voor monitoring en coaching in forensisch psychiatrische instellingen levert hoge verwachtingen op voor verbeterde zelfregulatie van emoties en gedrag bij cliënten en medewerkers. Als cliënten een lichte verstandelijke beperking hebben (IQ 50-85), kunnen ze baat hebben bij deze biosensoren omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn in het dagelijks leven, wat ervoor zorgt dat cliënten met de apparaten kunnen oefenen in meerdere situaties die stress en opwinding veroorzaken.

De Borg heeft twee studies uitgevoerd waarin de bruikbaarheid, de daadwerkelijk ervaren bruikbaarheid en de intentie voor continu gebruik van biosensoren werd onderzocht. Meer dan 100 medewerkers en cliënten hebben verschillende biosensoren getest. De Sense-it app bleek van toegevoegde waarde in specifieke situaties waar zelfregulatie en bio-cueing van belang zijn. De eerste paper over het onderzoek is afgelopen jaar gepubliceerd en is hier te vinden.

Door Peter de Looff.