Hoewel het Sense-it project al langere tijd gedragen wordt door een consortium van instellingen en universiteiten – en Sense-it als doorlopend evoluerende applicatie daarmee inmiddels meerdere geestelijk vaders en moeders kent, ligt de bakermat in Apeldoorn bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsstoornissen (onderdeel van GGNet). We schrijven medio 2012.

Vanuit de klinische behandeling van patiënten met zeer ernstige emotieregulatieproblemen, veelal gediagnosticeerd met een ‘borderline persoonlijkheidsstoornis’, werd de noodzaak gevoeld om bestaande behandelmogelijkheden uit te breiden en te verbeteren. De opkomst van wearable technologie op de (consumenten)markt werd hierbijaangegrepen om – in samenwerking met Universiteit Twente – onderzoek te starten naar de ontwikkeling van een nieuw soort behandelinterventie voor deze doelgroep, anders dan psychotherapie en ondersteunende medicamenteuze behandeling (ook wel: therapie middels ‘praten en pillen’).

Naast fundamenteel onderzoek, bedoeld om het meest geschikte aangrijpingspunt voor deze nieuwe vorm van behandeling te identificeren (i.c., een verminderd vermogen om eigen emoties tijdig op te merken, onder meer door een verminderd tijdig waarnemen van lichamelijke kenmerken van spanning ofwel arousal; zie artikelen 1, 2, 3, 4), werd gestart met de verkenning van de (technische en pragmatische) mogelijkheden en meest belangrijke behoeften van de doelgroep. Wat volgde is een reeks van co-creatieve, transdisciplinaire, multimethodische ontwerponderzoeken (zie artikelen 5, 6).

De opbrengst van het onderzoek was een stabiel functionerend prototype van Sense-it.

Sindsdien is de app door andere partners in het consortium niet alleen verder onderzocht, maar ook doorontwikkeld. Typerend in de samenwerking tussen partijen is ook hier de co-creatieve, transdisciplinaire, multimethodische aanpak. Naast een specifieke app voor herkenning van lichamelijke veranderingen in arousal, vormt Sense-it daarmee vooral ook een platform waar verschillende instellingen, onderzoekers, ontwerpers en behandelaren, voor verschillende (GGz-)doelgroepen toepassingsmogelijkheden kunnen uitwerken.

Op dit moment is onze aandacht met name gericht op ontwikkeling en toetsing van pragmatische (poli)klinische toepassingsmogelijkheden van de app. Binnen GGNet zullen omstreeks januari 2023 twee promotieonderzoekenhiernaar starten. Eén van de promotieonderzoeken zal gericht zijn op de ontwikkeling van toepassingsmogelijkheden in de klinische behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen (bij Scelta, GGNet), het andere onderzoek zal zich richten op toepassing van de app binnen de klinische behandeling van een forensische GGz-populatie (bij De Boog, GGNet).

Klik hier voor meer informatie over het inzetten van de Sense-it app bij Borderline.

Klik hier voor een filmpje over de focus op technologie en innovatie bij GGNet.

Klik hier voor meer informatie over de integratie van kennis, onderzoek, opleiding en patiëntzorg bij GGNet Scelta.

Door Youri Derks.